1 -15 Temmuz 1940: Luftwaffe, İngiltere Üzerinde Uçuyor
1 Temmuz 1940 SS Arandora gemisi ile Liverpool’dan Kanada’ya giden çoğu mülteci 1200’den fazla Alman ve İtalyan vatandaşı Kanada’da tutuklanarak, toplama kamplarına konuldacak.
Almanlar tarafından işgal edilen Fransa’nın üçte birinde kurulan ve Birinci Dünya Savaşı’nın Fransız kahramanlarından Mareşal Philippe Pétain tarafından yönetilen bölgenin başkenti Vichy oldu. Alman kuklası olarak Ağustos 1944’e dek varlığını devam ettirecek Kuzey Fransa Vichy Fransa’sı adıyla biliniyor.
İngiliz hükümeti, ihtiyaç duyulan kaynakları korumak için kadınları ahşaptan tasarruf edilmesi için yüksek topuklu ayakkabılar giymemelerini tavsiye ediyor.
Hermann Göring ve Luftwaffe subayları, Fransız Deniz kıyısını ziyaret ediyor ve kanaldan İngiltere’ye doğru bakıyor.
Romanya, İngiltere’yle yaptığı tüm antlaşmaları reddederek, Berlin’e “önemli elçiler” gönderdi: “Alman Reich’ı şu anda Avrupa’nın en baskın gücü.”
2 Temmuz 1940 Kanada’ya giden çoğu mülteci 1.200 Alman ve İtalyan esirle dolu SS Arandora Star, bir Alman U-botu tarafından torpillendi. Gemide sadece 400 kişiliye yetecek cankurtaran sandalı bulunduğu için 805 kişi ölüyor.
Kraliyet Donanması’na Mancınık Operasyonu’na başlaması emri veriliyor: Fransız savaş gemilerine el konulacak ya da Fransız Donanması batırılacak.
Çin Milliyetçi hükümeti Kuomintang, işgalcilere karşı savaşmak için buluştuğu Çin’in başkenti Chongqing, 2 hafta içinde 20. kez Japon uçakları tarafından bombalanıyor.
İngiliz Kanalı’ndaki Jersey adası şimdi Alman birlikleri tarafından işgal ediliyor. Ada’nın tek gazetesi, Nazi işgali kurallarını ön sayfasında yer alıyor. Adada akşam 11:00 sokağa çıkma yasağı ilan ediliyor.
3 Temmuz 1940 Bütün Fransız savaş gemilerini ele geçiren İngiliz denizciler, Birleşik Krallık limanlarına demir attılar, çünkü mürettebat, Nazi kontrolündeki
Fransa’ya geri gönderilecek. Kraliyet Deniz Kuvvetleri dünyanın en büyük denizaltılarından biri olan Surcouf’a saldırdığında 4 adam öldürülmüştür.
Britanya savaş gemileri, Cezayir’in Mers-el-Kébir limanını kuşatıyor: Fransız filosuna bir ültimatom veriyorlar: ya Almanlarla savaşmak için gemilerini teslim ederek Kraliyet Donanmasına katılın ya da onları deniz musluğunu açıp gemileri batırın. Karar vermek için 8 saatleri var.
Mers-el-Kébir’in komutanı olan Fransız Amiral Gensoul, İngiliz Amiral Holland’a görüşmeler sırasında tehditleri “Açtığınız ilk atış, Fransa’ya karşı bir savaş ilanı olacak” cevabıyla karşılıyor.
Fransız hükümetinden Almanların gemileri ele geçirmesine izin vermekten ziyade gemilerini batırma emri alan Gensoul “Ama bunu İngiliz silahlarının tehdidi altında yapmayacağım!” diyor. İngilizler ise bu savaş gemilerini yok etmezlerse, Almanlar tarafından ele geçirileceğine inanıyorlar. Kraliyet Donanması 100 yıldan uzun bir süreden sonra ortaya çıkan ilk Anglo-Fransız deniz
savaşında Fransız filosuna ateş açıyor. Dar bir limanda demirlemiş halde bulunan Fransız savaş gemileri kendilerini Kraliyet Donanması bombardımanına karşı savunamıyor. İngiliz gemilerinin ateşiyle Fransız filosundan 3 savaş gemisi ve 4 destroyer harap olurken, 1297 Fransız denizci, 2 İngiliz uçağı ölmüştür. Dünyadaki dördüncü büyük donanması olan Fransız donanması bu baskın sonrası çökmüştür. Olaydan sonra İngiliz Amiral Somerville ‘Savunmasız Fransızların yok edilmesi tüm dünyayı bize karşı yönlendirecek büyük bir politik falsodur’ demiştir.
Hindistan’da Hindistan Bağımsızlık Lideri Subhas Chandra Bose, İngiliz sömürgeci makamları tarafından savaş gayretini bozmak için aktif sivil itaatsizliği savunduğu için hapsedildi.
4 Temmuz 1940 Cezayir’deki limanda Fransız gemilerine dün yapılan İngiliz saldırısı sayesinde, bütün Fransız Donanması gemileri, Birleşik Krallık savaş gemilerine saldırmak için emir aldı. Churchill, Parlamentoda Fransız filosunun yok edilmesinin “acı verici ama gerekli” olduğunu söylediğinde İngiliz milletvekillerince ayakta alkışlandı.
Alman işgaline giren Kanal adalarının sonuncusu Sark adasının sahibi Dame Sibyl Hathaway, adaya gelen Wehrmacht subaylarıyla tanışıyor.
Amerika Birleşik Devletleri, bugün itibariyle, dünyadaki son 16 çok partili demokrasiden[1] birisi olup bugün 4 Temmuz Bağımsızlık Günü (Independence Day) kutlanıyor.
Zafer kazanmış Almanya, orduyu ve küçük silah üretimini askerlerinin Britanya’yı planlı işgali için hazır olan Luftwaffe ve Kriegsmarine’i kısmen harekete geçiriyor.
Kanada, New York Post ve Chicago Tribune gibi ABD gazetelerini “yıkıcı ve savaş karşıtı makaleler” yüzünden yasaklıyor. Kanada’da sansürlü ve yasaklanmış ABD gazete ve dergileri toplamı 117. Almanya ile savaşan Özgür Fransız liderliğindeki General Charles de Gaulle, Fransız hükümeti tarafından 4 yıl hapis cezasına mahkûm edildi.
5 Temmuz 1940 Bugün bütün İngiliz gazeteleri, Alman ordusu uçaklarının resimlerini hükümetin emirleri doğrultusunda yayınlıyor. Böylece sivillerin paraşütçü istilasına karşı uyanık olacağı umuluyor.
1000’den fazla Fransız denizcinin öldürülmesi Vichy merkezli Fransız hükümetinin İngiltere ile diplomatik ilişkileri koparmasına sebep oluyor. Fransız başbakanı Pétain, İngiltere’ye savaş ilan etmek istiyorsa da Dışişleri Bakanı Laval: “Az önce bir savaşı kaybettik. İkinci bir savaşa başlayıp onu kaybetmemizi istiyor musunuz?” sözleriyle onu engelliyor. Kraliyet Donanması tarafından limanda zorla tutulan İskenderiye’deki Fransız savaş gemileri, başka bir İngiliz-Fransız deniz savaşından kaçınmak için silahlarından arındırılarak limanda kalma talebinde bulundular.
İsveç, resmen hala tarafsız ama Nazi baskısı altında: Alman askerleri şu an işgal altındaki Norveç’in ulaşımında İsveç trenlerini kullanıyorlar. İşgal altındaki Fransa’daki Nazi makamları, ‘tricolore’ Fransız bayrağı, ulusal marş ve bereler de dâhil olmak üzere “Fransız ulusal kimliğinin sembollerini” yasakladılar.
New York şehrindeki Dünya Fuarı’nın İngiliz sergisinde bir polis bombası patladı ve iki polis memuru öldü. Nazi sempatizanlarından şüpheleniyor. New York’taki Dünya Fuarı, “Yarının Dünyası” temasına sahip. Geçen yıl açıldığından beri, Belçika, Polonya, Çek ve Fransız pavyonları kendi ülkelerinin Almanya tarafından işgal edildiğini gördüler.
Luftwaffe’nin başkanı Göring, Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin “gökyüzünden silinmesi” talimatını verdi. Alman bombardıman uçakları şimdi İngiltere’nin güney sahiline
doğru uçuyor.
6 Temmuz 1940 İngiliz yazar George Orwell: “Kendini işe yaramaz hissetmek, önemli işlerin aptal ve faşistlere verildiğini görmek korkunç bir şey.”
Fransa’nın zafer turundan dönen Hitler bugün Berlin’de önüne güller atılarak karşılanıyor. Alman gazetelerinin editörleri bugün Hitler’e ‘Savaşın Efendisi, Yeni Avrupa’nın şekillendiricisi’ gibi övgüler diziyor.
Naziler Fransız hükümetini Madagaskar kolonisini Almanya’ya teslim etmeye razı etmek istiyor. Böylece Reich topraklarında yaşayan tüm Yahudiler oraya sınır dışı edilebilir.[2]
İngiliz torpido uçakları, Kraliyet Donanması tarafından Mers-el-Kébir saldırısı sırasında hasar gören Fransız savaş gemisi Dunkerque’ü bombalayarak Almanların eline geçmesine engel oluyor: 50 Fransız denizcisi ölüyor.
İtalyan birlikleri Etiyopya sınırını geçerek, İngiliz Somalili’ni işgal etti. Müttefik birlikleri geri çekildi ve sınır bölgesini boşattı.
Nazi Almanyası’ndan kaçan Yahudi kökenli ekspresyonist (dışavurumcu) yazar ve anarşist Carl Einstein mülteci olduğu Fransa’da kendini öldürdü. Carl Einstein,
Faşist İspanya ile Nazi Almanyası’nın işgal ettiği Kuzey Fransa arasında sıkışıp kalan, güney Fransa’da ne yapacağını bilmeden çaresizce bekleyen sayısız mülteciden sadece biriydi. Yahudiler, Nazi rejimince dejenere görülen sanatçılar, sosyalistler ya da Nazilerin diğer düşmanları Fransa’nın teslim şartlarından birisi olarak Almanya’ya geri gönderilme tehdidiyle yüzleşiyorlar.
7 Temmuz 1940 İngilizler Hollanda’daki havaalanlarını bombalarken Almanlar da Hollandalıların RAF için casusluk yapmasından şüphelendikleri için Luftwaffe üslerinin yakınında dolaşan herkesi vuracaklarını duyurdular. Alman uçakları İngiltere ile İskoçya arasında yer alan Cornwall’ı bombalıyor: 22 ölü.
SS subayı Walter Schellenberg, Alman kuvvetlerinin İngiltere’yi işgali ile ilgili bir Nazi el kitabı yazıyor: İşgal sırasında Gestapo tarafından derhal tutuklanması gereken 2.820 Britanyanın bir listesi de kitabın içerisinde yer alıyor. Nazi “Kara Kitap”ında siyasetçilerin yanı sıra Virginia Woolf, H.G. Wells, Nancy Astor, Noël Coward ve geçen yıl ölen Sigmund Freud’un da adı geçiyor. İngiltere için Nazi işgali planında Oxford ve Cambridge üniversitelerinin kapatılmasını, Freemasonluğun yasa dışı ilan edilmesini, çözük izciliğinin yasaklanmasını ve en öneli müzelerin kapatılmasını da öngörüyor.
Milletler Cemiyeti, Hitler’i engellemeyi başaramayan genel sekreter dâhil tüm İngiliz personelini işten çıkarıyor.
8 Temmuz 1940 Çay şu an İngiltere’de tayın olarak verilecek. İngiltere, kıt kaynaklardan tasarruf etmeye çalıştığı için, bugünden itibaren her yetişkin haftada en fazla 2 ons (yaklaşık 57 gram) çay yaprağı alabilir.
Etrafı tamamen faşist ülkelerin ordularla çevrili olan İsviçre, silahlı kuvvetlerini seferber ederek, istila halinde direnişin sürdürülmesinin planlandığı 3 alp kalesine taşıyor. Bununla birlikte Alman Yüksek Komutanlığı Operasyon Tannenbaum’u (Tannenbaum ‘Köknar Ağacı’) planlamaya başlıyor: İsviçre’nin olası işgali. Almanlar, çoğunun ana dili Almanca olan İsviçrelilerden pek direniş görmeyeceklerini umarak, barışçıl bir birleşme (Anschluss) bekliyorlar. Alman General Franz Halder ise Hitler’in İsviçre’ye karşı öfkeli olduğunu her an bir saldırı emri, verebileceğini bildiriyor.
9 Temmuz 1940 Alman denizaltı U-99, Atlantik’te İngiliz nakliye gemisi Humber Arm’ı batırıyor ama yeri bir İngiliz destroyeri tarafından tespit ediliyor. İngilzi sualtı bombaları etrafında patlarken denizaltının kaptanı Otto Kretschmer dibe inme emri veriyor. Alman U-botu maksimum derinlikte yaklaşık 107 metrede düşük güç tüketimi için tüm elektrikler kapalı şekilde hatta tuvaletlerini bile yapmadan saatlerce bekliyorlar. İngiliz savaş gemileri denizaltının etrafında 100’den bomba bırakıyorlar. 14 saat geçtikten ve 129 bomba bıraktıktan sonra İngiliz gemileri U-99’un peşini bırakıyorlar.
Yeni Fransız Vichy hükümetinin başkan yardımcısı Pierre Laval, Fransız Cumhuriyetinin “uzun süredir hayranlık duyduğu faşist bir hükümet biçimi” ile
değiştirileceğini söylüyor.
Akdeniz’deki İngiliz ve italyan filoları, her ikisi de diğer ikmal konvoylarını pusuya düşürmek için yaklaşık 50 savaş gemisinin karşılaştığı şimdiye kadarki en büyük deniz savaşı savaşına girmek üzereler. İngiliz ve İtalyan gemileri çok uzun mesafeden düello yapıyor. İtalyan savaş gemisi Giulio Cesare’ye, 26 kilometre uzağındaki HMS Warspite’den gelen bir mermi çarpıyorsa da sadece hafif hasar yaratıyor. Karanlıkta belirsiz bir savaştan çekinen İtalyan filosu, alacakaranlık düşmeden önce uzaklaşıyor. En az hasara rağmen, her iki taraf da zafer iddia ediyor.
10 Temmuz 1940 Luftwaffe pilotları, Britanya’nın güney sahiline büyük bir baskın için hazırlanıyorlar: Amaç Kraliyet Hava Kuvvetlerini yok etmek. 10 gündür süren bulutlu hava dağıldıktan sonra 120 Alman bombardıman uçağı, bir İngiliz konvoyunun bombalanması için Kanal üzerinden ilerlerken 5 RAF filosu (yaklaşık 60 uçak) tarafından karşılanıyorlar. Kanal üzerindeki ilk büyük hava çatışmasında RAF, Luftwaffe’nin 4 uçağına karşı 3 uçak kaybederek (üstelik sadece 1 pilot) moral üstünlüğü sağlıyor.
Nazi bombalama ve muhtemel istilasından kaçan İngiliz çocuklarının ilk grubu ABD’ye New Yorkl limanına ulaşıyor. George VI’nın karısı, Kraliçe Consort Elizabeth, hükümetin kızlarını Birleşik Krallık’tan tahliye etme önerisini reddediyor: “Çocuklar bensiz gitmeyecekler. Kraldan ayrılmayacağım ve Kral asla ülkeden ayrılmayacak.”
Fransız Ulusal Meclisi demokratik Üçüncü Cumhuriyet’i feshetme ve Vichy’de başbakan seçilen savaş kahramanı Pétain’e mutlak güç vermeyi reddetti. 569 milletvekili lehine, 80 aleyhine oy kullandı.
Luftwaffe Generali Johannes Fink, Kraliyet Hava Kuvvetleri ile ilk ciddi çatışma şerefine kadeh kaldırıyor. Alman subaylarını İngilizlerin yakında patlayacağına ikna etmeyi başarıyor. Churchill, Savaş Kabinesine yazdığı notta ‘Deniz yoluyla bir Alman istilasını gözünde canlandırmanın zor olduğunu ama İngiliz kararlılığını pekiştirmek için halkın bu korkuyu yaşamasının faydalı olacağını yazıyor.[3]
11 Temmuz 1940 İngiltere’de margarin, çay, tüm et, tereyağı ve şeker tayına bağlanıyor. Bununla birlikte restoranlar tayın uygulamasının dışında tutuluyor parası olan istediği yerde yemek yiyebilecek.
Fransız ulusal sloganı Liberté, Egalité, Fraternité (‘Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik’), şimdi yerini Travail, Famille, Patrie (‘İş, Aile, Anavatan’) sloganına bırakıyor. Yeni Fransız devleti, başarısız geçmişe ara verdiğini iddiasında.
Neredeyse bir yıldır tayın ile beslenen Alman halkı artık fetihlerin tadını çıkarıyor: Hollanda’dan sebze, Norveç’ten balık, Fransa’dan et Reich’a taşınıyor.
Kriegsmarine’nin son korsan gemisi olarak ünlenen Alman savaş gemisi Atlantis, ‘City of Baghdad’a saldırıyor ve mürettebatını esir alıyor. Alman Amiral Raeder, Hitler’in savaşı kazanma planları hakkında şunları söylüyor: “İngiltere, denizaltı ve hava harekâtıyla barışa zorlanabilir. Führer işgali son çare olarak görüyor.”
Belçikalı Dr. Paul Dunner: “Bugün şaşırtıcı bir şey gördüm: ‘Alman sınırına giden 40 kamyonluk bir konvoy, sadece reçel tencereleriyle doluydu’
Luftwaffe şimdi İngiliz sahil kasabası Portsmouth’a saldırıyor. Uçaklar hedefi şaşırınca rıhtım yerine ‘Blue Anchor Pub’ barını bombalıyor.
12 Temmuz 1940 Japon taleplerine boyun eğen İngiliz sömürgeci makamları, Çinli milliyetçilerin Japon işgalcilere karşı savaşmak için ihtiyaç duydukları silahları, yakıtı ve mühimmatın taşındığı “Burma Yolu” nu kapattılar. İngiliz Dışişleri Bakanı Lord Halifax: “Japonlara cehenneme gitmesini söylemeliyiz, ama reddedersek Hong Kong’u ele geçirmekle tehdit ettiler.”
Almanlar şu anda İskoçya’yı bombalıyor; bir patlama “2 hanımın öğle yemeği öncesinde şeri içtiği bir evde bir piyanoyu havaya uçurdu, kadınların ikisi de şok oldu.”
İngiltere, ‘Tencerler Uçaklara’ (“Pots into Planes”) programı için halkın bağışta bulunmasını istiyor: Bağışlanan tencerlerden elde edilen alüminyum uçak yapımında kullanılacak.
Çinli milliyetçi lider Chiang Kai-Shek, İngiltere’nin Japonya’ya karşı yardım etmeyi reddetmesiyle öfkelendi. Japon barış şartlarını göz önünde bulundurması için yapılan tavsiyelerde de kızıyor: “Sizler bir sayım tahtasındaki boncukları sayıyorsunuz! Ben saymıyorum… Japonlar gelsin. Beni Sikong’a geri götürsünler [Tibet]. Beş yıl içinde buraya döneceğim ve tekrar tüm Çin’i fethedeceğim.” Serbest Çin’in başkenti Chungking, ağır bir şekilde bombalanıyor. Alman büyükelçiliği, Japon uçaklarını uyarmak için büyük gamalı haç bayrağı çekti.
Başkan Roosevelt, ABD askeri bütçesinin 4.8 milyar dolarlık büyük artışını istiyor; ama sadece savunma için: “Oğullarımız yabancı savaşlara gönderilmeyecek”
İngiltere hükümeti, İngiliz yanlısı faşistleri Nazi yanlısı siyasileri potansiyel hain oldukları için yasakladı. Liderlerinin çoğu zaten herhangi bir suçtan yargılanmadan hapis cezasına çarptırılmış durumdalar.
13 Temmuz 1940 Yeni Fransız totaliter anayasası ‘enternasyonalizm’ ile savaşacağını ilan etti. Mareşal Pétain şöyle demektedir: “Louis XVI’dan daha çok gücüm var.”[4]
Bugünün New York Times gazetesi iki büyük Avrupalı diktatör Hitler ve Napolyon tarafından Avrupa’da fethedilen toprakları karşılaştırıyor.
Alman Genel Halder: “İngiltere neden barış yapmak istemiyor? Führer, Rusya’nın onları kurtarmak için araya gireceğini umduklarını düşünüyor.”
Windsor Dükü VIII. Edward Bahamalar Valisi olarak yeni bir göreve atandı. İngiliz Hükümeti Nazi sempatizanı olduğu şüphesi yüzünden onu Avrupa dışına çıkarmak istiyor.
14 Temmuz 1940 Bugün Bastille Günü yani Fransızların ulusal bayramı. Vichy’de kutlanırken, Güney Fransa’sında, bir günlük yas ilan edildi. Londra’da, “Özgür Fransız” güçlerinin lideri General de Gaulle Bastille Günü’nü kutluyor.[5]
Estonya, Letonya ve Litvanya’da halk Kızıl Ordu ve NKVD birliklerinin işgal ettikleri ülkelerinin Sovyetlere devrini tartışıyor. Baltık ülkelerinde artık Komünist olmayan bütün partiler yasaklandı.
Churchill: savaşın iki yıl daha uzun süreceğini tahmin ediyor: ‘Bu, şeflerin veya prenslerin savaşı değildir; halkların ve nedenlerin savaşıdır. Bu, bilinmeyen savaşçıların savaşıdır’
ngiltere’nin altınlarını gizlice Kanada’ya taşıyan İngiliz savaş gemisi HMS Esperance Bay, dönüş yolunda Almanlarca vuruluyor. Göring’in Kanal Savaşı
(Kanalkampfs) sürüyor: Luftwaffe şimdi İngiltere’nin güney sahilindeki bir konvoyu bombalamak istiyor. BBC radyosundan Charles Gardner, Dover uçurumlarından Alman ve İngiliz uçakları arasındaki it dalaşını canlı olarak anlatıyor. [6] RAF 1 uçak kaybederken Almanların kaybı yok[7].
Neredeyse tümü Nazi karşıtı mültecilerden oluşan 2 bin Alman ve İtalyan yolcuyu Avustralya’ya taşıyan İngiliz gemisi Dunera bir Alman torpidosu ile vurulup batıyor.
15 Temmuz 1940 Yeni oluşturulan İngiliz komando bölüğü Kanal Adası Guernsey’e baskın düzenliyorsa da 469 işgalci Alman askerinden hiçbirini bulamıyorlar. Komandoların ilk operasyonunda fiyasko bununla sınırlı değil komandoları taşıyan gemilerden biri kaza geçiriyor, bir başkası da yanlış adaya çıkıyor, ayrıca 3 komando yüzme bilmediği için geride bırakılıyor.
Sovyet kontrolündeki Litvanya, Letonya ve Estonya’daki seçimlerde SSCB’nin işgali için oybirliği ile destek verdi hatta bazı bölgelerde seçime % 120 katılım sağlandı.
Churchill’in ısrarıyla, RAF pilotlarının eğitim süresini 3 aydan 1 aya indiriliyor: “Son eğitim düşmana karşı verilecek.”. İngiliz General Alan Brooke, Churchill’in sürekli önerileri yüzünden hayal kırıklığına uğruyor: “O adama savaş hakkında ne kadar çok şey söylersen, kazanma şansımızı o kadar çok artırırsın!”
İtalyan bombardıman uçakları, İngiliz denetimindeki Filistin’de Irak petrolünü taşıyan boru hatlarını hedef alan Hayfa’ya saldırıyor.
Notlar
[1] ABD, Birleşik Krallık, İrlanda, İsveç, Finlandiya, İsviçre (hepsi diktatörlüklerle çevrili), Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda, Kolombiya, Kosta Rika, Uruguay, Meksika, Şili, İzlanda (İngiliz birlikleri tarafından işgal edilmiştir).
[2] https://www.jewishvirtuallibrary.org/the-madagascar-plan-2
[3] http://ww2today.com/10th-july-1940-churchill-considers-the-prospects-for-invasion
[4] https://www.theguardian.com/world/2018/jul/12/petain-france-new-constitution-1940
[5] https://www.britishpathe.com/video/14th-july-1940-frances-national-da
[6] http://www.bbc.co.uk/archive/battleofbritain/11431.shtml
[7] http://www.doverwarmemorialproject.org.uk/Information/Articles/Incidents/Flames.htm